Ciències
Els cartògrafs elaboren els mapes i els plànols que usem per a orientar- nos per la muntanya, per les carreteres… El seu ofici és molt antic. Els primers mapes de la costa mediterrània els van traçar els grecs fa 2.500 anys!
COM ES REPRESENTA LA TERRA?
1.- El globus terraqüi és una representació del planeta que en respecta la forma esfèrica. La Terra es representa a escala, és a dir, més xicotet que el real, i amb els elements molt simplificats.

2.- Un mapa o plànol representa la Terra (MAPAMUNDI) o una part sobre una superfície plana que no respecta la forma esfèrica del planeta. Els mapes usen una escala menor a la realitat i estan orientats als punts cardinals: N, S, E i O. Alguns mapes tenen una llegenda en què s’expliquen les dades amb colors o signes.
Entre els tipus de mapes que usaràs en aquest curs trobaràs els físics, que representen el relleu; els polítics, que mostren els països, les comunitats autònomes o les províncies, i els temàtics, que inclouen diferents dades com, per exemple, les econòmiques.

LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES
Les coordenades geogràfiques serveixen per identificar i situar qualsevol punt de la Terra. Per a facilitar l’orientació, la Terra es divideix amb línies imaginàries. Les coordenades geogràfiques habitualment s’expressen en graus, minuts i segons, o en graus decimals. Normalment es mesuren de 0º a 90º en sentit nord o sud i de 0º a 180º en sentit est o oest.
-
Els meridians són uns semicercles imaginaris que van d'un pol a l'altre. El meridià 0° o meridià
d'origen, també conegut com meridià de Greenwich pel nom de l'observatori britànic per on passa, és el meridià de referència. -
Com a curiositat has de saber que passa per la nostra província de Castelló.
-
Amb els meridians es mesura la longitud, que és la distància entre el meridià 0º i un punt a l’est o a l’oest del planeta. El meridians també serveixen per organitzar l’horari de cada regió.
Com que la Terra gira constantment i degut a la seva forma esfèrica els raigs solars no poden il·luminar tota la superfície terrestre i per això l’hora del dia varia d’un lloc a un altre.
S’ha subdividit la Terra en 24 (les hores que tarda en donar una volta completa sobre ella mateixa) zones horàries que anomenem fusos, de manera que dins de cada fus tots els rellotges marquen la mateixa hora que és la del meridià central.
La Península Ibèrica i Balears tenen el fus horari de l’Europa Central coincidint amb Alemanya, França i Itàlia.


-
Els paral·lels, uns cercles imaginaris paral·lels entre si i perpendiculars a l'eix de la Terra.
-
Com a curiositat, has de saber que el paral.lel central rep el nom de l'Equador o paral·lel 0º divideix la Terra en dues meitats iguals o hemisferis.
-
Els paral·lels s'estrenyen a mesura que s'allunyen de l'equador i s'acosten als pols.
-
Amb els paral·lels es mesura la latitud, és a dir, la distància entre l’equador i un punt del mapa cap al nord o el sud.
L’ORATGE I EL CLIMA
L’oratge és l’estat de l’atmosfera en un lloc i en un moment determinats. L’oratge és molt variable, i pot canviar fins i tot al llarg d’un mateix dia.
Els elements de l’oratge:
Si analitzem l’estat de la troposfera (capa més baixa i pròxima a l’atmosfera) podem predir l’oratge en una zona determinada.
Per a fer-ho, mesurem els elements següents:
-
El vent. L’aire calent pesa menys que el fred, i ascendeix. Aquests moviments de l’aire
-
provoquen el vent.
-
La pressió atmosfèrica. És el pes de l’aire sobre la terra. Quan la pressió atmosfèricabaixa, són més probables els núvols i les precipitacions.
-
La temperatura. Mesura la calor o el fred de l’aire. Quan fa calor, la temperatura és alta. Quan fa fred, és baixa.
-
Les precipitacions. És l’aigua que cau de l’atmosfera sobre un lloc de la superfície terrestre gràcies al cicle de l’aigua.
És important reconèixer el fenomen lluminós més habitual a la nostra zona. L'arc de Sant Martí, encara que les espectaculars aurores boreals es veuen en zones més fredes, com l'Antàrtida, Canadà o els països nòrdics. Aquest fenomen meteorològic també forma part de l’oratge.
Els meteoròlegs són les persones que expliquen l’oratge que farà els pròxims dies.
Així que amb ajuda dels instruments de mesura de les temperatures (termòmetre, baròmetre, pluviòmetre i velletes) i amb imatges captades amb satèl·lits, poden fer les prediccions i elaborar mapes del temps. Així pues utilitzen símbols com els següents:


Però sabeu la diferència que hi ha entre
l’ORATGE
i
EL CLIMA?
L’oratge és l’estat de l’atmosfera en un lloc i un moment determinats, és una cosa canviant i instantània. En canvi, el clima es refereix a una zona més àmplia i durant un període de temps més llarg.
Imagina que vas a una platja de la costa mediterrània al mes d’agost. Esperes que brille el sol i faça calor, però quan hi arribes esclata una tempesta. La tempesta forma part de l’oratge que fa aquell
dia en concret; el sol i la calor que esperaves en aquell lloc i en aquella època de l’any són les
característiques del seu clima.
Què tenen en comú?
Tant el clima com l’oratge utilitzen les dades de temperatura i precipitacions: en el primer cas, al llarg d’un període llarg i, en el segon cas, en un moment determinat.
Per a estudiar el clima es mesuren els elements de l’oratge durant trenta anys o més. Així es coneixen la temperatura i la quantitat de pluja habituals en un lloc del món al llarg de l’any.
El clima depén de diversos factors que són comuns a unes quantes zones del món, com la latitud o la proximitat del mar, i d’altres factors característics d’una zona concreta, com l’altitud.
Factors del clima
-
La latitud. Prop de l’equador els raigs del sol es concentren i donen més calor. En allunyar-se’n fa més fred, fins a arribar a l’extrem dels pols. Les Canàries són el lloc d’Espanya més pròxim a l’equador i, per tant, el més càlid.
-
L’altitud. Com més elevat es troba un lloc respecte al nivell del mar més baixa és la temperatura. La temperatura baixa fins a 6 graus per quilòmetre. Per això a la muntanya fa més fred que a la costa pròxima.
-
La proximitat del mar. El mar absorbeix la calor del sol i la perd lentament. Per això a la costa les temperatures són més suaus i estables.

ELS CLIMES DEL PLANETA TERRA
Les zones climàtiques de la Terra són aquells territoris que tenen un clima semblant,
amb temperatures i precipitacions similars cada any.
En el món hi ha tres zones climàtiques principals:
1. Les zones fredes estan pròximes als pols o en les altes muntanyes. Les temperatures són molt baixes tot l’any i les precipitacions són escasses i en forma de neu.
2. Les zones temperades són dues, i se situen entre els pols i la zona càlida del planeta. Les temperatures varien entre 0ºC i 20ºC, amb grans diferències entre l’estiu i l’hivern.
3. Les zones càlides estan situades prop de l’equador i tenen temperatures elevades. No obstant això, hi ha grans variacions en les precipitacions: allí es troben jungles humides, sabanes amb èpoques molt seques i unes altres molt plujoses, i deserts sense a penes
pluges.

CLIMES D'EUROPA
La major part del territori d’Europa es troba a la zona temperada de l’hemisferi nord. No obstant això, una part xicoteta del territori nord d’Europa es troba dins de la zona freda.
A més, com que Europa limita en tres dels seus quatre punts cardinals amb mars i oceans, la influència marítima i oceànica condiciona els climes en la major part del continent.

Segurament et deus haver fixat que molts ciutadans europeus viatgen a Espanya a passar les vacances.
Si és estiu en tots els països, per què creus que trien el sud d’Europa per a estiuejar?
A Europa podem diferenciar fins a sis tipus de climes diferents:
Clima oceànic
Clima polar
Clima continental
Clima subtropical
Clima mediterrani
Clima d’alta muntanya

Joc
Clima Polar
-
PRECIPITACIONS: Escasses i solen ser en forma de neu.
-
TEMPERATURES: Baixes tot l’any, inferiors a 0º.
-
FLORA: GLACERES I BANQUISAS. Hi ha zones de forma continua destacant les glaceres i la capa de gel que cobreix els oceans anomenades banquises.
-
TUNDRA. En les zones en les que el gel es fon sorgeix aquest paisatge format per arbustos i molses.
-
FAUNA: És escassa i adaptada a les baixes temperatures.:
-
A l'ANTÀRTIDA trobem pingüins, elefants i lleons marins.
-
En la zona ÀRTICA foques i morses, rosegadors, i depredadors com l'os polar i la rabosa.
-
-
LOCALITZACIÓ: En l'hemisferi nord el trobem en els oceans Glacial Àrtic, Groenlàndia i costes septentrionals d'Àsia, Europa i Amèrica. I en l'hemisferi sud a l'Antàrtida.



Clima Mediterrani
-
PRECIPITACIONS: Escasses i irregulars. Es concentren a la primavera i tardor.
-
TEMPERATURES: Suaus, entre 15o i 20o de mitjana, sense grans variacions entre les estacions.
-
FLORA: BOSC MEDITERRANI. Fulla perenne (alzines, sureres) adaptats a les altes temperatures i l'aridesa. Tenen escassa altura, copes àmplies i fulles xicotetes i dures, evitant així la pèrdua de la humitat. Arbustos i matolls.
-
FAUNA: És variada, trobant en zones boscoses animals herbívors i en les zones de matoll, llebres, raboses.
-
LOCALITZACIÓ: Regions litorals de la mar mediterrània, en les zones de la costa pacífica d'Amèrica i de la costa del sud d'Austràlia i del sud d'Àfrica.


ARA ÉS EL VOSTRE TORN;
TREBALL EN EQUIP!!



